Feeder ribolov
Ekološka katastrofa na Drini

Ekološka katastrofa na Drini

Ekološka katastrofa pogodila je Drinu, jednu od najlepših reka Evrope, koja je postala odlagalište smeća, jer su se u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad slile hiljade kubika otpada, koje je stiglo Limom iz Crne Gore i pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije, javlja danas Kliks.ba.

Sve što su reke “pokupile” na svojim obalama, sa divljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, flaše, različiti kabasti predmeti i otpad plutaju jezerom.

Procene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika otpada usled pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman pritisak.

Ljudski otpad na Drini
Foto: Klix

Kiša i pljusak u Višegradu situaciju dodatno otežavaju, a pogled na jezero u ovom trenutku je kao da gledate ravno u kataklizmu. Radnici HE Višegrad pokušali su sanirati problem kako otpad ne bi ugrozio rad hidroelektrane.

Preti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vreme padavina i bujanja voda što predstavlja veliku opasnost, a na ovakve situacije godinama upozoravaju ne samo odgovorni u preduzeću HE Višegrad već i ljubitelji prirode, svesni da je jedna od najlepših reka Evrope ugrožena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno reši.

Iako je ovaj problem bio tema razgovora na najvišim nivoima tri države BIH, Srbije i Crne Gore, do danas nisu pronađena kvalitetna rešenja, a ekološka katastrofa se već dešava.

Izvor: FoNet, Tanjug, Foto: Armin Durgut, Foto: Klix