Feeder ribolov
Maver Abyss X Feeder

Maver Abyss X Feeder

Autor: Ady

Engleska firma Maver je dizajnirala štap za “široke narodne mase” koji po svojim karakteristikama može da parira velikom broju takmičarskih štapova po performansama (izuzetna detekcija i najsitnijih trzaja, mala težina štapa) a da po cenovnom rangu ne spada u višu i visoku kategoriju. Možda bi ga najpravednije bilo opisati kao štap za “sticanje osećaja za takmičarsko pecanje”.

Premda na svom sajtu u opisu ovog štapa uredništvo kaže da je ovo štap koji može da se uklopi u sve vidove fider pecanja i da je savršen za pecanje sa magot hranilicom u tekućicama ili sa metod hranilicom na komercijalama, kao i da je ovo idealni univerzalni fider štap kojem se sigurno neće polomiti blank, želeo bih da zastanemo ovde na trenutak!

Trebalo bi ovde uzeti u obzir da kod njih “tekućica” i naše tekućice nisu baš isto! Sasvim je sigurno da je u praksi vrlo teško ostvarivo, čak i sa jačim vrhom, precizno i opušteno zabacivati hranilicu od 60g u Savu ili Moravu. Tim pre, što ćemo zbog provodnika biti prinuđeni da koristimo tanje najlone.

Primena

Što se tiče upotrebe Abisa na komercijalama, sa metod hranilicom – to smo već isprobali! Pouzdano mogu da tvrdim da šarana do 8 kila može da izuče (u kombinaciji sa osnovnim najlonom 0.16 i predvezom 0.14) – istina, to traje malo poduže (preko pola sata vrlo neizvesne borbe) ali da može – može. Naravno, postavlja se pitanje “legitimnosti” upotrebe ovako finog pribora na komercijalnim revirima, ako već znamo da na njima ima primeraka krupnijih od 3-5 kg.

Međutim, ako znamo da najveći procenat komercijalnih voda u zemlji odakle Abyss potiče u sebi krije deverike, linjake, F1 i šarane prosečne težine od 1-3 kg, onda možemo da shvatimo o čemu je proizvođač pisao u svom predstavljanju ovog štapa.

Futrola
Futrola

Kod nas, na našu veliku žalost, postoji jako mali broj revira/komercijalnih voda koje su nastanjene populacijom riba u ovom težinskom opsegu. Jedna od meni omiljenih voda koja u sebi krije baš ovakve ribe je komercijalni revir Malo jezero Mika Alas. Za tu vodu Abyss kao da je stvoren.

Svojim izuzetnim balansom, malom težinom, relativno malim sprovodnicima, uz upotrebu odgovarajućeg (tankog) najlona zabačaji su izuzetno precizni. To naročito dolazi do izražaja na ovakvim vodama gde promašaji od 10-ak cm čine razliku između sigurnog ulova ili u trsku upetljanog ili pokidanog sistema.

Pomenuti mali sprovodnici kao da nam govore da nikako ni ne pokušavamo da kroz njih proturamo deblji najlon i da ovaj štap ne koristimo za nešto za šta nije namenjen.

A to nešto nisu zabačaji hranilica težih od maximalno 40-50g (i njih samo onda ako su malog kapaciteta).
A to nešto nisu zabačaji hranilica dalje od cca 40, maksimalno do 60m.
A to nešto nije pecanje na vodi bržoj od npr. Tamiša ili Tise u normalnim uslovima (znači ne martovske, nabujale i brze skoro kao planinski potoci).

Dakle namenjen je vodama gde će hranilice od 20-30g stajati u mestu, gde moramo da pogađamo “tačku” na nekih 15-20-30m, na mestu gde se javlja sitnija riba odnosno gde riba fino (pipavo) uzima mamac i gde ti sitni trzaji mogu predstavljati nagoveštaj udarca, na koji nećemo biti spremni da kontriramo ako propustimo da detektujemo “uvod”. A Abyss će nam sigurno, čak i sa jačim (zelenim) vrhom odati ma i samo prisustvo ribe u blizini mamca.

Blank
Blank

Još jednu ogromnu prednost Abyss-a u odnosu na ostale štapove iz arsenala nikako ne smem da zaboravim i izostavim. Nisam se za ovih 10+ godina pecanja isključivo fider tehnikom i isprobavanja više od 50 različitih modela štapova sreo sa takvim, sa kojim bi tako uspešno mogao da pecam po vetru! Kada se u toku pecanja nenadano digne vetar i kada ostali štapovi prestaju da detektuju trzaje usled konstatnog ljuljanja i klaćenja – tu nastupa Abyss.

Stavimo li za 5 ili 10g težu hranilicu u odnosu na onu koju smo koristili pre podizanja vetra (ali vodeći računa da ne pretermo u opterećenju blanka prilikom zabačaja) i ako po zabačaju zategnemo najlon tako da se štap malo više savije nego što je to u normalnim okolnostima dovoljno, dobićemo alatku koja se skoro pa ne mrda i koja i dalje može, bez obzira na zategnutost najlona, uspešno da detektuje ma i najsitnija pipkanja.

Ova vrsta doterivanja sistema radi u svim slučajevima i sa bilo kojim feeder štapom, ali ni sa jednim ne radi tako efikasno kao sa starim dobrim Abisom.

Specifikacije

Tehničke karakteristike štapa su sledeće:

  • Akcija štapa – Vršna / Srednja
  • Težina bacanja – do 80g
  • Preporučena jačina/nosivost najlona – 3lbs – 6lbs
  • Težina štapa – 193g (sa vrhovima)
  • Dva quiver vrha – 1 Oz i 2 Oz

Oprema štapa:

  • EVA pena/pluta na rukohvatima
  • Visokokvalitetni sprovodnici
  • Navojni držač mašinice od grafita
  • Alkica za kačenje udice

Utisak

Međutim, ove brojke i podaci su kao i statistički podaci. Govore sve a opet ne kažu ono najbitnije. Ono što nam one ne govore je ono što ni u radnji nećemo čuti od prodavca. Abis nije štap koji se ili voli ili ne voli. Abis je štap koji svaki iole ozbiljniji fideraš prosto mora da ima u svom arsenalu. Lično, nije moj najomiljeniji štap. Ali da, ipak i posle svih ovih godina i dalje imam Abisa. I neću ga nikad prodati. Ne zato što je jeftin, ne zato što je univerzalan, ne zato što je nezamenljiv…

Abisa nosim sa sobom uvek kada nisam siguran kakvu ću vodu da zateknem i kada nisam siguran šta na dotičnoj vodi trenutno radi. Abis je uvek džoker iz rukava. Abisom uvek mogu da se preorijentišem na najfiniji vid peckanja sitne ribe u priobalnom pojasu, čak i na jakim vodama, kada ništa drugo ne daje rezultate. A na stajaćicama će mi on biti možda i prvi izbor.

Vrhovi
Vrhovi

Mogu na njega da stavim method hranilicu od 15-20-30g i opušteno čekam babuškice veličine dlana ali se neću plašiti ni ako mi dođe šaran od 5+ kila. Na rekama (pošto najčešće idem na Tamiš i Tisu, pri pomenu “reka” mislim najpre na njih) će mi on biti štap kojim ću tražiti belu u bližoj zoni sa lakšim sistemom a drugi (jači) štap će pretraživati tok/korito/maticu/veće daljine…, dok ne utvrdim gde je riba, koja riba se javlja, kolike veličine.

Onda se ne taj drugi štap, nego Abis prilagođava situaciji, naravno ukoliko uslovi to dozvoljavaju, tj. ako Abis to može da odradi bez nekog preopterećivanja.

Jer njegova težina čini pravim uživanjem često vađenje sistema i zabacivanje. A osećaj kada sa 0.16 vadite Abisom čak i dlanaru je predivan. Izuzetno osetljiv vrh i savršena izbalansiranost štapa u našu ruku prenose svaku kontrakciju mišića upecane ribe.

Ocena

Da sumiram: ko očekuje čudo – neka ga potraži na nekom drugom mestu. Ko traži nešto najpribližnije takmičarskom štapu a da to nije rasni takmičarac – ovo je izbor za njega! Ovo nije štap za početnike, koji još nisu “osetili” fider, koji nisu savladali tehniku zabacivanja i koji ne mogu da procene koliko smeju da opterete blank.

Ovo je štap za one koji žele da se popnu stepenicu više od prosečnog vikend fideraša starog kova, koji zabacuje jednom u 10-15 minuta. Jedan je od retkih “must have” štapova!

Ocena: 8,5/10