Feeder ribolov
Feeder.rs

Feeder štapovi

Šta reći o ovoj temi a da već nije napisano i da se već ne zna? I vrapci već znaju da je fider štap (uz hranilicu) suština i „srce“ feeder  (što bi neki rekli „feder“) tehnike ribolova. I tu imamo dva škole razmišljanja u smislu pitanja „Šta definiše fider ribolov? Štap ili hranilica?“. Moje stanovište je da je to fider štap, jer čak i kada umesto hranilice stavimo npr. piker olovo mi i dalje pecamo „feeder tehnikom“. Ali ako na neku staru Germinu ili kineski teleskop vežemo sistem sa hranilicom, mišljenja sam da tada ipak ne pecamo „na fider“ ili fider tehnikom.

S te strane, kao „srce“ feeder tehnike pecanja imamo osnovni i najbitniji segment celog sistema a to je štap. Nebrojeno puta sam se sretao sa pitanjima tipa: „Koji štap da kupim za XYZ vodu?“ ili: „Najčešće pecam deveriku/babušku/mrenu/skobalja/… na toj-i-toj vodi. Koji štap mi preporučuješ?

To je slično kao da vas je neko pitao „Najčešće vozim automobil po gradu. Koji auto da kupim?“ Prosto, na odgovor utiče toliko varijabila da na to pitanje može da se odgovori samo sa barem 5 – 10 podpitanja.

Najbolji odgovor možete dati sami sebi ukoliko znate neke osnovne stvari generalno o štapovima kao i same karakteristike konkretnog štapa. A one su gotovo uvek precizno naznačene na svakom štapu. Nekima te oznake još uvek nisu najjasnije pa ćemo ovaj put pokušati da pojasnimo neke od dilema.

Fiderom na Savi
Fiderom na Savi

Sama suština fider štapova se bazira na njihovom superosetljivim zamenjivim vrhovima (quiver tips). Ti vrhovi u stvari zamenjuju plovak, „majmunče“ (karike), buzzere, praporce,… i služe za detektovanje trzaja. Blankovi (telo) štapa su skoro kod svih novijih fidera izrađeni od karbona metodom lepljenja slojeva i najčešće su naknadno ojačavani unakrsno upredenim vlaknima (kevlar, teflon, karbon,…).

U praksi se najčešće srećemo sa trodelnim štapovima u čiji se treći (gornji) segment umeću već pomenuti izmenjivi vrhovi. Vrhovi se izrađuju u različitim težinama nosivosti, koja zavisi od same jačine štapa i jačinama najlona za koji su namenjeni. Izrađuju se od karbona i fiberglasa (fiBera).

Po pravilu su vrhovi od karbona oštriji („brži“) i namenjeni su za jače tokove, veće hranilice, uslove u kojima riba bolje jede, za vrste koje nemaju preterano mekana usta, … dok su vrhovi od fibera namenjeni za sporije tokove, lakše hranilice, finije udarce riba, uopšte tamo, gde je potrebna veća finoća i osetljivost pribora. I da tu odmah nešto razjasnimo – NE, ti tanušni i naoko slabašni vrhovi u 99,9% slučajeva ne pucaju od težine hranilice, bez obzira koliko se štap savio!

Vrhovi pucaju ukoliko na njima već postoji neko (makar i naoko neprimetno) oštećenje, ukoliko kod zamaha udica ili štap negde zapnu na obali, ukoliko smo neoprezni pri zabačaju.

Težina bacanja

Sami štapovi su klasifikovani po svojoj težini bacanja koja je na štapu ispisana ili numerički ili slovima. Tako imamo najčešću podelu na Light (lajt) štapove koji su ili obeleženi sa „L“ ili piše da je težina bacanja (CW – casting weight) 10-30g, 10-40g, 20-50g i sl. Te brojke označavaju da je maksimalna preporučena težina bacanja sa napunjenom hranilicom do 30, 40 ili 50 grama.

Sledeću grupu štapova čine oni sa oznakom MH (Medium Heavy) koji su deklarisani za otežanja do 50-60g pa do nekih 80-90-100 grama. Sve preko toga su već iz grupe Heavy štapova, koji na sebi nose ili oznaku H ili CW preko 100-110-120 grama.

Shodno tome se i vrhovi koji dolaze uz štap razlikuju.

Vrhovi

Vrhovi čine “dušu” feeder štapa. Oni predstavljaju signalizator trzaja. Izuzetno su tanki i osetljivi I zahvaljujući toj osetljivosti oni detektuju i najsitnije pomeraje na kraju našeg sistema. Najčešće uz svaki kupljeni štap dobijamo tri različita vrha, različitih debljina i jačina. Te razlike u jačini vrhova se kod različitih proizvođača različito obeležavaju. Neki im vrhove oboje u različite boje a neki na njima ispisuju njihove deklarisane težine bacanja/nosivost.

Tako na primer uz neki Light štap najčešće dobijamo vrhove od 0.5, 0.75 i 1 Oz. Oz je engleska merna jedinica za Uncu i iznosi 28,35 grama. Ugrubo ako računamo, vrh od 0.5 Oz-a je idealan za hranilice od 10 do maksimum 15 grama, dok onaj sa oznakom 1 Oz možemo koristiti za otežanja od oko 30 grama.

Akcija štapa?

Snaga štapa i akcija
Snaga štapa i akcija

Akcija štapa je nešto sasvim drugo i odnosi se na mekoću ili brzinu štapa i drugačije se označava i u fideru nas to preterano i ne interesuje. Akciju štapa možemo najbolje da osetimo samo ako ga prodrmamo ili opterećenog savijamo i tada uočavamo da li se savija samo u vršnom delu, da li se savija do pola blanka ili se ceo blank savija, skroz do rukohvata (tzv. „glindžavi“ štapovi). Pre desetak godina je na tržištu još i moglo da se nađe takvih fidera ali su danas gotovo svi proizvođači odustali od koncepta proizvodnje takvih modela.

Dužina štapa

Feeder štapovi najčešće dolaze u tri dužine izrade: 3.3, 3.6 i 3.9m, s tim da su oni od 3.6m  najčešći. Pošto je postojbina fider štapova Engleska, tako je i oznaka dužine na njima najčešće u engleskoj mernoj jedinici – fit (feet) i piše se Ft. Stopa je dugačka 30 centimetara, tako da su oznake na štapovima prema gornjem redosledu 11Ft, 12Ft i 13Ft. Često se možemo sresti i sa fiderima izrađenim u kraćim ili dužim varijantama, ali su oni pravljeni za specijalne namene, ka npr. kraći, za pecanje iz čamca, ili u dužini od 420 cm i namenjeni su za ekstremno daleke zabačaje od 100+ metara. Kod nas se relativno retko koriste i najpopularnija i nekako univerzalna dužina velike većine štapova je 360 cm.

Picker

Još bi trebalo dodati da pored ove osnovne podele, postoje još i neki specijalni fider štapovi, među kojima sve popularniji postaju tzv. piker (Picker) feederi, koji po svojoj jačini najčešće spadaju u grupu Light štapova, ali su nešto kraći od njih. Mogu biti od nekih 250-270 cm do maksimalno 3 -3.3m. Karakteriše ih vrlo tanak blank, izuzetna osetljivost i relativno mala težina bacanja, maksimalno do nekih 30-40g.

Picker

O tome koji štapovi su najbolji za koje vode, za koju ribu izabrati koji štap, za koju situaciju izabrati određeni štap, više u nekom sledećem tekstu, a na pitanja o konkretnim modelima ćete dobiti odgovore u drugoj temi.