Feeder ribolov
Feeder.rs

Method mamci

Šta je važnije u method tehnici: prihrana ili mamac? Ovo pitanje je verovatno čuo ili postavio sebi gotovo svaki fideraš koji se oprobao ili praktikuje metod tehniku. Štaviše, ovo pitanje se može preneti i na kompletnu fider tehniku.

Međutim, dok kod korišćenja klasične kavezne hranilice način prezentacije možemo da prilagođavamo na nebrojeno mnogo načina i samim tim isti mamac i prihranu ponuditi ribi kao da je nešto sasvim novo i drugačije, u method tehnici smo na izvestan način limitirani sa opcijama. Zbog toga na mamac i njegovu prezentaciju treba obratiti posebnu pažnju.

Spremno za zabačaj - metod mamci
Spremno za zabačaj

Verovatno se mnogim fiderašima koji su pecali na nekom od brojnih takmičenja ili kupova nametnulo pitanje koje je i mene više puta mučilo: kolega pored mene/kolega iz kluba/ekipe i ja pecamo na indentičan pribor, na istoj daljini i dubini, koristimo istu hranu, ali on dobija ribu na skoro svaki zabačaj a meni ni da pipne! Zašto? Odgovor je – mamac!

Koji izabrati - metod mamci
Koji odabrati

Njegov mamac tog dana jednostavno budi interesovanje ribe i apetit. Da li je za to zaslužna aroma, boja ili ukus, nije ni bitno tog trenutka. Prosto, jednog dana određeni mamac daje rezultate, svi ostali ne. I upravo tu dolazimo do prvog i možda najvažnijeg saveta vezanog za metod mamce: ukoliko ste u mogućnosti sa sobom ponesite što više različitih mamaca.

Opšta podela

Ponuda je velika i teško je doneti odluku. Pre svega zato, što mamci za method mogu biti prirodni i veštački. Nadalje, mogu biti aromatizovani ili neutralni. A aroma ima “mali milion”. Zatim, mogu biti tonući, neutralni ili plivajući. I sve to dolazi u raznim kombinacijama. Kada bismo u tom smislu poneli na pecanje sve kombinacije i pokrili sve opcije, na vodu bismo morali da idemo u najboljem slučaju sa osrednjim TAM-ićem.

Zato ćemo sa par praktičnih saveta pokušati da suzimo izbor na neku razumnu količinu koja bi trebalo da nam pokrije sve situacije na vodi.

Haldorado ponuda method mamaca
Haldorado ponuda method mamaca

Prirodni mamci

Feeder ribolov je nezamisliv bez crvića. Međutim, na method takmičenjima, kupovima, kao i na nekim komercijalnim revirima (gde je dozvoljeno pecanje fiderima) upotreba crvića (ili gliste) najčešće nije dozvoljena. Na nekim vodama nije čak ni preporučljiva jer u vodi ima cverglana i druge sitne bele ribe, koja nam nije primarna meta kada lovimo metod tehnikom.

Crviće možemo da ponudimo neposredno nabodene na udicu ili montirane na maggot ring. Takođe, možemo ih ponuditi i kao davljene (ili poparene). U tom slučaju se udica može umetnuti u kalup bez bojazni da će mrdanje živih crvića da nam rasturi hranu pre vremena. Po hladnom vremenu to možemo da uradimo i sa živim crvićima, jer su u tim uslovima oni znatno manje aktivni nego leti.

Maggot ring
Maggot ring sa glistama

Crviće je najbolje ponuditi kao opcioni mamac u hladnijim mesecima, kada riba nagonski traži kaloričnije zalogaje, bilo da nadoknadi potrošenu energiju, bilo da je u potrazi za zalogajem koji će joj činiti energetsku zalihu tokom zimskih, neaktivnih meseci.

U prirodne mamce koje možemo ponuditi metod tehnikom, a koje prosto moramo imati kod sebe, spada i neizostavni kukuruz. Bio on šećerac ili stari kukuruz, popularni Cukk. Česte su situacije da obično zrno nearomatizovanog kuvanog kukuruza ili šećerac daju više nego odlične rezultate.

Ovo naročito važi za „napadnute“ revire gde ribolovci u obimnim količinama prihranjuju hemijom bogatim mamcima. U tim slučajevima riba je često prezasićena i prosto traži neki neutralniji zalogaj koji će joj pročistiti organizam. Dobro je kod sebe imati barem dve različite arome Cukka.

Uvek imajte sa sobom barem jednu opciju živih i jednu opciju veštačkih mamaca.

CUKK
Cukk

Veštački mamci i arome

Svaka sezona ima neke svoje favorizovane arome. Za hladniju vodu su najbolji mamci sa visokim procentom ribljeg brašna, tzv. „mesne arome“. Za prelazni period su se najbolje pokazali tzv. „začinski mamci“ a kada je voda najtoplija, najbolje rezultate daju mamci bazirani na voćnim aromama ili oni sasvim neutralni. Međutim, ovo ne treba uzeti zdravo za gotovo, jer se u praksi pokazalo da često dolazi do odstupanja usled različitih faktora.

Već gotove kombinacije aroma- metod mamci
Kombinacije aroma

Da ne bismo previše ulazili u detalje vezane za spoljašnje uticaje na mehanizam ishrane riba, pomenućemo samo da mamci sa većim procentom ribljeg brašna u sebi ribi šalju signal da je to zalogaj bogatiji proteinima i za njih će se radije odlučiti kada su njenom organizmu potrebni obroci koji će nadomestiti potrošene zalihe ili napraviti zalihe za nadolazeći hladan period. U tu grupu spadaju peleti i boile pod nazivima kao što su Squid, Halibut, Omega Fish, Octopus i tsl.

Nasuprot njima, mamci za topliji deo godine nose nazive po voću na koje mirišu: jagoda, ananas, banana, malina, šumsko voće itd. Za prelazni period, začinske arome u mamcima nose nazive: sir, čokolada, med, vanila, anis, beli luk…

U praksi se pokazalo da miksevi dva različita mamca često daju ponajbolje rezultate. Na primer jagoda/fišmil, šljiva/oktopod itd. Veliki broj proizvođača mamaca u ponudi ima već umešane mamce sa dve ili više aroma. Ne treba se libiti od nuđenja voćnih mamaca „kad im vreme nije“ kao ni od suprotnog slučaja, da u sred leta ponudimo šaranu izrazito jaku „mesnu“ aromu.

Uvek imajte sa sobom barem dve opcije različito aromatizovanih peleta ili boilica.

Plivajući i tonući mamci

Već pomenute navike u ishrani riba i njihove promene i prilagođavanje različitim uslovima u svom okruženju dovode do toga da nekada i najukusniji mamac, idealno plasiran, neće probuditi interesovanje čak ni gladne ribe. Razloga za to može biti nekoliko, ali najčešće je to zato, što joj nije u vidokrugu.

Floating mamac
Floating mamac

S druge strane, taj isti, po boji, mirisu i ukusu neodoljivi mamac, ukoliko budi i najmanju sumnju kod oprezne ribe (a krupniji primerci su uvek i najoprezniji) ona ga prosto neće ni pogledati. Konkretno, u dva dana ribolova nam se može desiti da mamac, koji je juče odlično davao ribu, danas ne „proizvede“ ni jedan udarac a da pritom vidimo površinsku aktivnost ribe. Uzrok tome je (najverovatnije) promena vazdušnog pritiska, usled kojeg se riba danas više ne zadržava i ne hrani na samom dnu, nego u srednjem i gornjem pojasu vode.

U tim slučajevima je neophodno sa sobom imati plutajuće mamce i sistem prilagoditi uslovima na vodi. Pošto ne možemo sa sigurnošću da znamo kakvi će nas uslovi dočekati na vodi, preporuka je da kod sebe imamo od obe vrste mamaca (plutajuće i tonuće) da bismo mogli da se nadamo uspešnom rezultatu.

Uvek imajte sa sobom barem po jedan plivajući i jedan tonući mamac.

Suspended mamci – wafteri

Method ribolovci se u praksi sreću sa jednim problemom koji postaje sve teže rešiv. Oni koji vole da se nadmudruju sa najkrupnijim šaranima su suočeni sa situacijom da postoji relativno mali broj voda (komercijalnih revira) bogatih šaranom gde je dozvoljen ribolov fider priborom. Usled malog broja takvih voda, one su prilično napadnute i većina riba iz takvih voda se barem jednom našla na udici.

Wafteri
Wafteri

Bez obzira na uvreženo mišljenje da ribe ne spadaju u naročito inteligentna bića, one i te kako dobro pamte. Pogotovu tako veliki stres kao što je višeminutno izvlačenje iz vode i boravak van nje. Jednom upecana riba će se vrlo teško odlučiti da uzme mamac koji joj je nekada prouzrokovao takav šok. Čak i u samom procesu ishrane, u vodi gde ne mora da se bori i trudi za svaki zalogaj, ona bitno izbirljivije i opreznije odlučuje šta bi za nju predstavljalo pre svega bezbedan a nakon toga i ukusan i kaloričan zalogaj. Zbog toga je prezentacija mamca od presudnog značaja. On mora da budi 0% sumnje kod ribe i da se ponaša najprirodnije moguće. Upravo tako se ponašaju tzv. „suspended“ mamci.

To je prelazni oblik između plivajućih i tonućih mamaca. Najmanje vodeno strujanje ih pomera na dnu ali ih ne podiže ka površini. Tonu vrlo polako, takoreći prirodno i zbog toga bude najmanje sumnje kod ribe. Ukoliko se takav mamac nađe na gomilici mirisne i ukusne hrane, predstavljaće neodoljiv zalogaj i za najoprezniju ribu. Zbog toga su wafteri neizostavan mamac u arsenalu svakog ozbiljnog method ribolovca.

Osim toga, kod klasičnog fider ribolova, wafteri su odličan izbor za selektovanje krupnijih jedinki, ukoliko nam se na hranilištu nalazi veće jato sitne bele ribe, koju želimo da izbegnemo. Wafteri se, naravno, mogu plasirati i sa klasičnom fider montažom sa udicom koja ima trn, ali se još bolji rezultati postižu ako se pređe na method sistem, ukoliko uslovi na vodi to dozvoljavaju.

Uvek imajte sa sobom barem jedan neutralan tzv. suspended mamac.

Idealno plasiran mamac
Idealno plasiran mamac

Veličina udice

Međutim, ako smo u potrazi za krupnijim primercima ili nam prirodne mamce uporno napadaju neželjene vrste riba (cverglan, sitna babuška, deverika ili bodorka), neophodno je preći na nešto krupnije mamce kao što su peleti, wafteri ili boilice. Nije zagarantovano da će to odbiti neželjene vrste, ali će njihove nasrtaje umanjiti.

Ovde moramo obratiti posebnu pažnju na izbor veličine udice, koja treba da bude adekvatna veličini mamca. Udica ne sme biti značajno veća ni značajno manja od mamca koji koristimo. Bez obzira da li pecamo na dlaku, trn ili mamac postavljamo direktno na udicu.

Ovo se posebno odnosi na korišćenje premalih udica. Ukoliko nam je udica nešto veća od mamca koji koristimo, problem možemo da rešimo korišćenjem dva ili više mamaca montiranih na dlaku. S druge strane, korišćenje premale udice može rezultirati promašajima ili previše plitkim kačenjem, što za rezultat skoro po pravilu dovodi do gubitka krupnije ribe. 

Veličinu mamca treba prilagoditi veličini udice
Veličinu mamca treba prilagoditi veličini udice

Umesto zaključka

Pored svega nabrojanog, postoji jedan trik, kojim se količina pribora koji nosimo sa sobom može poprilično smanjiti. A svodi se na to, da sa sobom imamo praktično samo tri kutije mamaca. Jednu sa plutajućim, jednu sa tonućim (uz obavezne crviće i šećerac) i jednu sa wafterima. Uz njih moramo da imamo sa sobom barem 3 bočice sa različitim aromama, od kojih će jedna biti mesna, jedna začinska i jedna voćna. Na taj način ćemo moći da isprobamo ogroman broj kombinacija, vrlo približno onome što bismo uradili i da imamo 25+ različitih mamaca kod sebe.

Niko ne garantuje da ćete na taj način biti jednako efikasni kao kolega koji sa sobom ima 25+ kutijica sa različitim mamcima, ali je sigurno da ćete eksperimentišući uspeti mnogo brže i lakše da dođete do odgovora koja kombinacija je dobitna za taj dan. Zato se ne libite da eksperimentišete, čak i sa nečim što izgleda potpuno suprotno od logičnog, jer možda baš to bude ribama u toj vodi nešto novo i interesantno.

Tečne arome
Tečne arome