Feeder ribolov
Feeder.rs

Ribe koje lovimo fiderom

Pod pojmom “ribe koje lovimo fider tehnikom” podrazumevamo pre svega slatkovodne ribe iz porodice ciprinida. Preciznije rečeno, u slatkovodnom ribolovu se fiderom može pecati od gornjih tokova mrenskog regiona, gde na njega možemo da lovimo mrenu, ploticu, skobalja pa sve do donjih tokova ravničarskih reka, gde na fider lovimo šarana, babušku, deveriku i ostale nepredatorske vrste iz familije ciprinida.

Međutim, fider štap možmo efikasno da koristimo za mnogo različitih tehnika i  za obavljanje različitih zadataka. Možemo ga koristiti za sondiranje dna, za inicijalno hranjenje, za ribolov na plovak, za lov soma, smuđa ili štuke dubinskom tehnikom, čak i za bacanje varalice.

Štaviše, mnoge kolege su pokazale i dokazale da se fiderom jednako efikasno može pecati i na moru. Ipak, fider sve svoje prednosti i vrline najbolje pokazuje pri pecanju feeder tehnikom na slatkim vodama, sa hranilicama, za šta je on ciljano i dizajniran.

Prilagođavanjem sistema uslovima na vodi, izborom adekvatnih udica i mamaca, fiderom se mogu loviti tipične ribe dna, kao i one iz srednjeg sloja vodenog stuba, ili čak na površini. Zato smo mišljenja da se na fider mogu uspešno loviti bukvalno sve slatkovodne nepredatorske vrste riba.

O najpoželjnijim vrstama riba koje lovimo feeder tehnikom, čitajte ovde: