Feeder ribolov
Feeder.rs

Sitan pribor za ribolov feeder tehnikom

Pod sitnim priborom podrazumevamo one elemente koje koristimo pri izradi našeg feeder sistema ili su neizostavni deo obaveznog pribora koji nosimo sa sobom na pecanje. Svaki fideraš ima neku svoju omiljenu verziju sistema koju najčešće koristi, ali uslovi na terenu, dno, tehnika koju koristimo, vrsta ribe koju lovimo itd. uslovljavaju nas da se na licu mesta prilagođavamo i vezujemo različite sisteme a samim tim koristimo neke od elemenata iz ove grupe zbirnog naziva „sitan pribor“.

Kopče (karabinjeri), virble, brze kopče, stoperi, vadilica, vezivač udica, trn, burgija i heklica su neki od najčešće korišćenih delova sitnog pribora. Tu naravno spadaju još i makazice, turpije i brusni kamen, mala klešta, grickalica i još mnogo elemenata koji nam umnogome mogu olakšati pecanje. Ovde ćemo se pozabaviti nekim od neizostavnih delova sitnog pribora.

Kopče (karabinjeri)

Kopča/karabinjer
Kopča/karabinjer

Kopče su neizostavan deo feeder sistema i služe za brzu zamenu hranilice ukoliko nam to uslovi na terenu diktiraju. Konstrukcijski se najčešće sastoje iz dva dela. Prvi, gornji, deo čini vrtilica i ona predstavlja deo kojim se kopča montira na osnovni najlon i služi da spreči upredanje osnovnog najlona oko hranilice, dok je njena donja polovina sama kopča i služi da se na nju montira i fiksira hranilica.

Sama izvedba kopče sa vrtilicom može biti tehnički različito rešena, pre svega po pitanju mehanizma zatvaranja kompče. Najbolje za fider tehniku su one sa malom kontra-kukicom, koje garantuju sigurno zabravljivanje i nemogućnost otvaranja kopče i spadanja hranilice.

Virble

Vrtilica/virbla
Vrtilica/virbla

Virble ili vrtilice su takođe jako bitan deo svakog sistema i najčešće se montiraju na kraj osnovnog najlona i čine spoj između osnovnog najlona i predveza. Uloga im je da spreče upredanje (ufrćkavanje) predveza dok izvlačimo sistem. Najčešće se sistem uvrće pri pecanju na 2 crvića, zrno šećerca ili pri izvlačenju upecanih peševa ili cverglana. A nakon takvog upredanja predveza možemo da ga bacimo i montiramo drugi. A da bi to bilo što brže i bezbolnije, za to nam pomaže quick change swivel – brzo izmenjiva kopča iliti brza kopča.

Brzo izmenjiva kopča

Brzo izmenjiva kopča
Brzo izmenjiva kopča

Kao što joj i samo ime kaže, brza kopča (Eng. – Quick Change Swivel) služi da na najbrži mogući način zamenimo udicu koja nam se istupila, pokidala ili je prosto predvez prekratak ili predugačak, udica premala, prevelika,…

Postoje razna konstrukcijsko-dizajnerska rešenja i različite verzije koje koristimo pri klasičnom feeder ribolovu ili pri method ribolovu. Montiraju se najčešće umesto same vrtilice, na sam kraj sitema.

Stoperi

Stoperi
Stoperi

Gotovo neizostavan deo, bilo koju varijantu sistema da koristimo, predstavljaju stoperi. Izrađeni su najčešće od gume, meke plastike ili silikona i služe za više namena.

Prevashodna funkcija im je da zaštite čvorove od direktnog kontakta sa drugim komponentama sistema (najčešće sa vrtilicom karabinjera), ali se često montiraju i na osnovni najlon, iznad same vrtilice i u tom slučaju imaju funkciju stopiranja daljeg kretanja hranilice i omogućavaju samozakačinjanje ribe prilikom uzimanja mamca.

Nadalje, njima možemo ograničiti koliko će nam se udica kretati ili koliko će udaljena da bude od hranilice (kod npr. „helikopter“ montaže). Mogu biti različitih oblika (“ragbi lopte”, cilindrični, loptasti, …), veličina i boje.

Vadilica

Vadilica
Vadilica

Vadilica predstavlja još jedan, gotovo neizostavan, deo pribora koju bi svaki fideraš morao da ima sa sobom. Služi za brzo i bezbedno skidanje zakačene ribe sa udice, posebno u slučaju dubokog zakačinjanja.

Desi nam se tokom ribolova da nam riba radi dok se mi bavimo nečim drugim i najčešće je rezultat toga da se riba duboko zakači gutajući našu udicu. Takođe, postoje vrste koje naš mamac uzimaju gotovo neprimetno ili toliko halapljivo da makar koliko mi pravovremeno reagovali, udica ih ubada vrlo duboko.

Najčešće je to slučaj sa pešom (glavočom) i našim “omiljenim prijateljem” cverglanom (“manjovom”, “Klintonom”, “terpanom”, “amerikanerom”, …) U svim tim slučajevima ćemo ili morati da koristimo vadilicu ili da sečemo predvez i menjamo ga.

Izuzetno je važno ovde naglasiti da se vadilica može (i poželjno je) koristi i pri bilo kom, “normalnom” zakačinjanju ribe, jer ćemo pomoću nje mnogo brže i lakše osloboditi ribu udice a pri tome je najmanje moguće povrediti.  

Vezivač udica

Vezivač udica
Vezivač udica

Vezivač udica već spade u onaj deo pribora za koji bismo mogli da kažemo da je neobavezan, ali on nam umnogome može olakšati život, pogotovu kada dospemo u određene godine kada “ruke postaju kraće” odnosno kada počne da nam se pojavljuje plus dioptrija.

Pošto u fider tehnici po pravilu koristimo manje udice nego u nekim drugim tehnikama ribolova, to nam je ova alatka potrebnija.

Na tržištu postoje modeli sa raznim tehničkim rešenjima kojima se udice mogu vezati različitim čvorovima, ali je praksa pokazala da su najprostiji i dalje najefikasniji. Tanki najlon za predvez, sitna udica i oslabjlen vid su idealna kombinacija za neophodnost nabavke jedne ovakve alatke.

Loop tyre – vezivač omče

Vezivač omče
Vezivač omče

Takođe jedan od onih delova koji nije na spisku neophodnih, ali u kombinaciji sa vezivačem udica predstavlja odličnu kombinaciju za vezivanje predveza istih dužina sa istom veličinom omče, što je vrlo bitno (posebno takmičarima) koji koriste tzv. “novčanik” za udice.

Omogućava nam da tanki predvez završimo sa omčom idealne veličine i sa čvorom koji je takve forme da se najlon ne useca u samog sebe prilikom zatezanja čvora i time ne gubi na snazi, jer znamo da je čvor na predvezu jedan od najslabijih delova celokupnog sistema. U svakom slučaju preporučujemo njegovu upotrebu u kombinaciji sa vezivačem udice.

Trn

Trn
Trn

U poslednje vreme sve veći broj fideraša koji čak i ne pecaju method sistemom koristi tzv. trn. Trn se vezuje kod udice i služi za montiranje sve popularnijih waftera (pop-up boilica). Tehnike vezivanja trna su različite. Neki koriste klasičan klinč čvor dok neki preporučuju vezivanje loop-a (omče) po kojoj trn klizi.

Najsličnije je montaži koju šarandžije koriste pri pecanju sistemom “na dlaku” s tim da ovde nema potrebe da se koriste burgija, heklica i stopper da bi se montirala boila/wafter već se mamac nabada na trn, koji na sebi ima male kontra kukice koje sprečavaju da on spadne prilikom zabačaja.

Sve širu primenu nalazi kod feederaša koji pokušavaju da selektuju krupniju deveriku ili babušku na pozicijama gde se javlja sitna bela riba u većem obimu.

Burgija i heklica

Burgija i heklica
Burgija i heklica

Njih smo već pomenuli u sekciji o trnu i one su u feeder ribolov ušle direktno iz tzv. modernog šaranskog ribolova. Koriste se skoro isključivo pri pecanju method (metod) tehnikom i udicom sa dlakom, na koju se montiraju različiti mamci ili kombinacije mamaca.

Burgijica slulži za bušenje rupe kroz mamac (najčešće boilu, tigrov orah, tvrdo kuvani kukuruz, …) a heklica se potom provlači kroz tako načinjenu rupu, hvata “dlaku” i provlači je kroz mamac, koji se na taj način niže na “dlaku”. Ceo taj sistem se završava sa stoperom, koji sprečava mamac da spadne sa dlake prilikom zabačaja ili uzimanja od strane ribe.

Spisak sitnog pribora može biti i znatno duži i već smo na početku teksta nabrojali neke stvari koje bi mogle da se tu uvrste, ali smo želeli da napomenemo samo one koji su gotovo pa neizostavni za efikasnost, komfor i potpuni užitak pri feder tehnici ribolova.

Sitan pribor
Sitan pribor