Feeder ribolov
Feeder.rs

Osnove feeder tehnike

Upotreba kavezne hranilice i njeno prvo pominjanje kao noviteta datira čak iz davne 1949 godine. Ali, trebalo je da prođe još 40 godina da bi feeder hranilica kao vid plasiranja prihrane i mamaca postala svetski bestseller. A to se desilo ’90-ih godina XX veka, kada je feeder postao najpopularnija tehnika lova nepredatorskih vrsta u Evropi, a koja i dan danas privlači nove poklonike širom cele planete.

Feeder ribolov je nastao sublimacijom više različitih tehnika iz kojih je preuzeo ono najbolje. A to je pecanje finim i lakim priborom iz meč tehnike, korišćenje i precizno plasiranje prihrane, mamaca i partikli iz ribolova na plovak, daljina zabačaja i mogućnost pecanja i na jakim tekućim vodama iz dubinske tehnike kao i lov najkrupnijih i najjačih vrsta riba iz modernog šaranskog ribolova.

Svaki ribolovac koji se oprobao i ostao u fider ribolovu je ubeđen da ni jedna druga tehnika ne pruža toliko zadovoljstva, kako u pecanju sitnije bele ribe ili u pecanju krupnih šarana i mrena s jedne strane, tako i mogućnosti kombinovanja sa sistemima, prihranama, mamcima i uopšte pristupu ribolovu, s druge strane.

Iako je kod nas feeder jedna od najmlađih tehnika, ona svoje korene vuče iz upotrebe spiralnih hranilica još davnih ’80-ih godina. Danas gotovo da nema ribolovca koji u svom arsenalu pribora nema barem jedan feeder štap ili da se nije makar oprobao u pecanju sa sistemom koji ima hranilicu.

Pa ipak, mnogi smatraju da je pecanje na fider komplikovano, da ima previše nejasnoća, da tankim i naoko slabašnim štapovima ne može da se zabaci hranilica, da tanušni najloni ne mogu da se izbore sa iole ozbiljnijim primercima riba, da male udice mogu samo da zakače ali ne i da izvuku ribu…

Upravo zbog takvih ribolovaca, kao i zbog velikog broja onih koji su za fider tehniku čuli ali se nisu okuražili da je i lično isprobaju, kao i zbog onih koji smatraju da je izbor i mešanje prihrane, plasiranje mamca i precizno pecanje “u tačku”, vezivanje različitih sistema isuviše komplikovano i namenjeno isključivo takmičarima, smatramo da je bitno da svim tim detaljima posvetimo pažnju.

Kroz tekstove i fotografije ćemo pokušati da detaljno pojasnimo sve pojedinosti i da pomognemo da se pronikne u “tajne” feeder ribolova. Jer tek kada se shvati da tu nema nikakvih tajni ni misterija, onda se može uvideti sva lepota i zaista uživati u svim blagodetima i prednostima koje ova prelepa i nadasve efikasna tehnika nosi sa sobom.

Detaljnije o svemu ovome, naći ćete u sledećim tekstovima: