Feeder ribolov
SPRO Passion

SPRO Passion

Zbog čega je SPRO Passion među fiderašima jedna od najtraženijih i najpopularnijih mašinica i dan danas, posle skoro 10 godina od svog pojavljivanja na tržištu? U ovoj recenziji ćemo pokušati da damo odgovor na to pitanje. Holandska firma SPRO u svom asortimanu mašinica je tokom godina imala više izuzetnih modela namenjenih pre svega varaličarima i plovkarošima.

Neki od tih modela su kvalitetom svoje izrade, robusnošću i izdržljivošću postali veoma popularni kod naših ribolovaca. Blue Arc, Red Arc i kao perjanica Black Arc su bile među najkvalitetnijim mašinicama koje su jednog trenutka mogle da se nađu u ponudi na našem tržištu. Međutim, pored svih pozitivnih atributa ovih mašinica, krasila ih je cena koja baš i nije bila pristupačna širem krugu ribolovaca.

SPRO Passion

A najširi krug ribolovaca pri kupovini mašinice traže onu, koja može da im pruži najveću upotrebnu vrednost za što nižu cenu. Zbog toga su kompanije koje proizvode mašinice prinuđene da u svom asortimanu imaju one modele mašinica koje nude najviše muzike za najmanje para. I ni malo nije čudno da su im ovo po pravilu ovi modeli i najprodavaniji.

U kompaniji SPRO, model Passion je igrao upravo tu ulogu “jeftinog radnika” duži niz godina. Na osnovu ličnog višegodišnjeg iskustva, kao i mojih kolega i prijatelja, tu ulogu je igrao i još uvek je igra odlično. Toliko, da u ličnom arsenalu imam čak četri Passiona.

Pošto su nama, fiderašima, najinteresantnije veličine 3000 i 4000 (po Šimano klasifikaciji) taj model će i biti predstavljen. Ne, nije gramatička greška. Model 730 i 740 su zapravo mašinice iste veličine tela, samo su im špulne različite veličine.

Passion 730
Passion 730

Ova mašinica je je jedna univerzalna alatka pogodna za gotovo sve vrste slatkovodnog ribolova. Od plovkarenja, preko feeder ribolova, pa sve do lakog i srednje teškog varaličarskog ribolova. Godinama je koristim isključivo kao mašinicu za fider ribolov i za svo to vreme ni jednom me nije izdala, što je izuzetan podatak, pogotovu za mašinicu iz njenog cenovnog ranga.

Tehničke karakteristike

  • Špulna – od aluminjuma sa lajn klipom
  • Materijal tela i rotora – grafit
  • Kočnica – fino podesivi multi disk
  • Kapacitet špulne – 0.28 mm / 170 m
  • Ležajevi – 6 + 1
  • Prenos – 5.0 : 1
  • Uvlačenje jednim okretom ručice – 72 cm
  • Težina – 299 g

Opis

Passion je po dizajnu klasična mašinica sa prednjom kočnicom i metalnom špulnom. Danas na tržištu postoji veliki broj njenih dvojnika. Ima kompaktno i čvrsto plastično kućište presvučeno neklizajućim materijalom koji na dodir podseća na gumu. Zbog toga vrlo prijatno leži u ruci, pogotovu u odnosu na mašinice izrađene od metala kada se peca po hladnom vremenu.

Čvrstoća i mehanička otpornost upotrebljene plastike su više nego na zavidnom nivou. Mnogi proizvođači danas u reklamiranju svojih proizvoda umesto reči “plastika” koriste frazu “telo od karbona”. Nemojte da vas to zavara, to je sve plastika, manje ili više kvalitetna, sa primesama karbonskih vlakana.

Passion se isporučuje sa jednom špulnom
Passion se isporučuje sa jednom špulnom

Passion se proizvodio u četri veličine i svi modeli su bili opremljeni sa 6 kugličnih i 1 kotrljajućim ležajem. Prenosni odnos 730-ke je 5:1, što je prilično standardna brzina koja nam omogućava uvlačenje malo preko 70 cm najlona jednim okretom ručice. To znači da ova mašinica nije ni brza ni spori snagaš, već neka zlatna sredina. Prema podacima ispisanim na špulni, njen kapacitet je 170m najlona debljine 0.285, odnosno 153m najlona debljine 0.30.

Pošto se u ribolovu feeder tehnikom ipak koriste nešto tanjii najloni, može se reći da je Passion opremljen dubokom špulnom na koju može da se smesti sasvim dovoljno rezerve najlona za naše potrebe. Na žalost, isporučuje se sa samo jednom špulnom a za rezervnu se mora doplatiti. U praksi, na Passiona savršeno pasuju špulne sa Grand Arc-a i Red Arc-a i verovatno sa još nekih modela, što je odlična ideja holandskog SPRO-a.

Rezana ručica
Rezana ručica

Udoban rukohvat
Udoban rukohvat

Primena

U funkcionalnom smislu, Passion je i više nego dobar. Bez problema može da stane rame uz rame sa mnogim, znatno skupljim modelima. Rad mašinice je gotovo nečujan, hod je izuzetno gladak i lagan. Slobodni hod ručice i luft je nešto uočljiviji u odnosu na Gold ili Blue Arc ali neznatno. Preklopnik je nešto većeg prečnika i radi bez greške.

Naročito bih pohvalio prednju kočnicu (dril). Izuzetno je osetljiva i fino podesiva, prijatnog zvuka pri zatezanju ili popuštanju, za razliku od većine mašinica istog ili nižeg cenovnog ranga gde prosto osećate i čujete “traktorsko čangrljanje” i jeftino plastično krckanje pri okretanju stezača.

Jedino što ipak ukazuje da Passion spada u nešto niži cenovni rang mašinica je nedostatak gumenog prstena koji štiti od prodiranja prljavštine pod zatezač špulne, kojim su skuplji modeli ove kompanije opremljeni. S druge strane, zatezač špulne svojom visinom ne prelazi mnogo visinu same špulne, tako da ne postoji opasnost da je slučajno zategnemo ili otpustimo u kritičnom trenutku ili da nam se najlon podvuče.

Telo izrađeno od kvalitetne plastike
Telo izrađeno od kvalitetne plastike

Passiona sam godinama kombinovao sa različitim feeder štapovima i pokazao se kao odličan izbor za skoro sve uslove fiderisanja. Od light varijante sa hranilicama od 20 i 30 grama na manjim distancama pa sve do bacanja hranilica od 60 grama na veće daljine. I čak pri izvlačenju hranilica od 60g nisam uočio ni najmanji problem niti osetio da se mašinica na bilo koji način muči.

Međutim, nije za očekivati da bi takvu “torturu” uspešno trpela duži vremenski period. Imao sam prilike da uporedim prenosni mehanizam Passiona sa Red Arc-ovim i postoji primetna kvalitativna razlika.

Ipak se ne može očekivati od mašinice ovog cenovnog ranga da bude toliko izdržljiva i da  može da trpi višegodišnje teško opterećivanje. Međutim, u razgovoru sa drugim vlasnicima Passiona nisam još čuo da je bilo koga od njih za sve godine korišćenja mašinica izdala. Svi do jednog su bili zadovoljni a mnogi i prijatno iznenađeni, pošto su je nabavili nakon moje preporuke.  

Rolnica i preklopnik vrhunske izrade
Rolnica i preklopnik vrhunske izrade

Prednosti, mane i ocena

Iz mog ugla posmatranja, Passion je je jedna vrlo solidno dizajnirana mašnica koja je sasvim dovoljno opremljena i dimenzionirana da zadovolji potrebe kako početnika tako i iskusnijih fideraša i svih onih koji nemaju previsoke zahteve prema svom priboru i koji ne očekuju od mašinice da im bez održavanja traje nekoliko decenija.

Uglađen rad i preciznost kočnice su najveće prednosti ove mašinice i definitivno prevazilaze prosek u svojoj kategoriji. Zbog toga, Passiona mogu toplo da preporučim svima koji žele da kupe vrlo solidnu fider mašinicu za minimalno novca.

Prednosti

Tih i uglađen rad. Prilična rezerva snage. Izuzetno precizna kočnica. Lep i prijatan dizajn. Mašinski rezana ručica. Vrlo prijatan rukohvat. Izuzetan odnos cene i kvaliteta.

Mane

Gumasta masa kojom je mašinica obložena se lako i brzo skida sa delova koji su više izloženi trenju već posle nekoliko pecanja, pa tako deluje iskrzano i izubijano. Još jedna mana (ukoliko je to uopšte mana) je isporuka sa samo jednom špulnom. Line clip je od plastike, oblika “trzalice” i neretko ume da iseče tanje najlone.

Ocena: 8,5/10