Feeder ribolov
Feeder.rs

Method feeder tehnika

Method feeder tehnika je trenutno nesumnjivo najpopularnija varijanta feeder ribolova kod nas. Ona svakodnevno stiče sve više pobornika. Najbolji dokaz za to su takmičenja i kupovi koji se održavaju gotovo svakog vikenda, na više različitih lokacija. Takođe, skoro svaki proizvođač ribolovnog pribora u svojoj paleti proizvoda poseduje barem neki artikal sa nazivom „method“ ili „pellet feeder“ ili tome slično. A to zasigurno nije slučajno. Timovi njihovih marketinških stručnjaka su uvideli da je taj segment tržišta trenutno najzastupljeniji i da potražnja takvih artikala doživljava procvat.

Sve je više komercijalnih voda gde ova tehnika najviše dolazi do izražaja. Na sreću, sve je više vlasnika tih istih komercijalnih revira koji na njima dozvoljavaju upotrebu method fidera, što ranijih godina nije bio slučaj. Poznati su bili njihovi dokazano pogrešni stavovi da se finim i osetljivim sistemima riba više povređuje u odnosu na ribolov tzv. „modernim šaranskim“ pristupom. Takođe je sve više fideraša koji su shvatili da se method tehnikom jednako uspešno može loviti riba i na kanalima i rekama, ne samo na stajaćicama. To dokazuju i brojni kapitalni ulovi ali i uspešnost u selekciji krupnijih primeraka iste vrste, u odnosu na ribolov klasičnom kaveznom hranilicom.

Zato je ova tehnika jednako popularna od Engleske, njene zemlje nastanka, do Španije na jugu i Rusije na istoku. Čak i u Južnoj Africi brojni fideraši na velikim akumulacijama, gde je na jednoj održano i Svetsko prvenstvo u feeder ribolovu, šarane pecaju na metod fider. Načelo svuda, gde ribolovci žele da pecaju krupnu ribu a da to čine finim priborom, izbor pada na method tehniku.

U ovom segmentu ćemo predstaviti pribor koji se koristi u metod ribolovu. Pre svega specifične hranilice, koje ovu posebnu podgrupu feeder tehnike čine različitom u odnosu na klasični feeder. Biće reči i o različitim prihranama i mamcima koji su takođe specifični za ovu tehniku. Ovde ćemo predstaviti i konkretne sisteme, koji ovu izuzetnu tehniku izdvajaju po efikasnosti u lovu krupnih ciprinida.

Više pojedinosti o method tehnici možete pronaći ovde: