Feeder ribolov
Feeder.rs

Pecanje mrtvim crvima

Ukoliko mrtve crviće koristite isključivo za mamčenje udice, onda propuštate ono najbolje što ovaj izuzetan mamac može da pruži. Ja ih koristim i kao mamac i kao osnovu pri formiranju hranilišta. Evo kako…

Mrtve crve kao mamac sam počeo da koristim pre više od dvadeset godina. Godinama su oni bili najbolji mamac pri pecanju na method (pre pojave waftera, mikropeleta, boili, …) i prilikom pecanja pasivne ribe tokom hladnih meseci. I dan danas su u nekim situacijama mrtvi crvi nezamenjiv mamac.

Međutim, bez obzira što sam mrtve crve koristo kao glavni izbor mamaca u nebrojeno mnogo situacija, nisam o njima razmišljao kao osnovi za prihranu.

Pre nekih desetak godina se taj moj stav promenilo i počeo sam na mrtve crve da gledam ne samo kao na alternativni mamac već kao izuzetnu prihranu. Tokom jednog slobodnog pecanja (kampovanja) sa nekoliko drugara, u sred leta, gotovo ceo litar crva mi se pregrejao i svu su pocrkali. Platio sam danak neiskustvu misleći da gepek auta pruža dovoljnu hladovinu i da će tu preživeti četri dana i tri noći. Kao rezultat toga, ostao sam praktično bez glavnog (i jedinog) mamca ali sa litrom “skuvanih” crva. Pošto smo bili daleko od “civilizacije” i odlazak do radnje po novu količinu svežih crva nije bio opcija, odlučio sam se da iskoristim ovu ne baš miomirisnu masu kao prihranu za ribolov.

Pakovanje mrtvih crvića
Pakovanje mrtvih crvića

Iako sam u startu bio više nego skeptičan, ispostavilo se da sam dobijao skoro duplo više ribe nego moji drugari, prihranjujući mesto isključivo mrtvim crvima ulepljenim sa malo nakvašene zemlje. Najpre sam mislio da mi je samo naišlo jato ribe. Zatim sam mislio da je u pitanju bio srećni izbor pozicije, ali kako sam nastavljao uspešno da dobijam ribu na tri različite pozicije, zaključio sam da je ipak presudno bilo korišćenje mrtvih crva.

Na sledećih nekoliko pecanja sam ponovio isto – hranio sam gotovo isključivo mrtvim crvima i rezultati nisu izostali, dok su se moji drugari mučili da dobiju tek pokoju ribu.

Počev od tada, mrvi crvi su počeli da igraju sve značajniju i značajniju ulogu u mom pristupu pecanju, kako na komercijalnim tako i na otvorenim vodama, podjednako zimi i leti. 

Zašto su toliko efikasni?

Najpre, mrtvi crvi predstavljaju inertan mamac. A tokom godina krupnije ribe su pokazale znatno veće interesovanje prema inertnim mamcima.

Zatim, po završetku ribolova, pecaroši najčešće svoje preostale, nepotrošene mamce bacaju u vodu. Uključujući tu i crviće. Ukoliko na stajaćoj vodi bacite svoje nepotrošene crviće u vodu, jednog trenutka će se oni udaviti i ležaće na dnu. A tu će ih pronaći i pojesti opreznije ribe. Hranjenje mrtvim crvićima u stvari oponaša ovaj scenario. Kada riba koja je krenula da se hrani naiđe na mrtve crve na dnu, ona pomisli da oni tu leže već neko određeno vreme i da su zbog toga bezbedni da se pojedu.

Kao treće, čini se da sitnoj ribi mrtvi crvi ne deluju toliko atraktivno i ne kidišu na njih onoliko agresivno kao na žive crviće.

Na kraju, i kao možda i najbitnije, sve ribe vole crviće! Zašto onda ne iskoristiti tu činjenicu?

Koje boje?

Kada pecam na komercijalnim revirima, uvek biram da imam i bele i crvene crviće. Kada imam dve različite boje, to mi daje veću izbor kombinacija za mamčenje. Ukoliko je voda bistrija, iskustvo mi pokazuje da sam bolje prolazio sa belim crvima. Crveni su mi skoro uvek davali bolje rezultate u mutnijoj vodi.

Siguran sam da je razlog tome vidljivost, jer su beli crvi bolje uočljivi ribi u bistroj vodi dok su crveni crvići uočljiviji u mutnijoj vodi.

Mrtvi crvići i konopljino seme
Mrtvi crvići i konopljino seme

Tokom eksperimentisanja sa korišćenjem mrtvih crva u letnjim mesecima, ustanovio sam da najbolje rezultate imam kada ih izručim većim hranilicama ili u formi lopti na svoje hraniliše, pomešane sa određenom količinom kuvane konoplje zarad povećane atraktivnosti. Najčešće zabacim dve ili tri lopte ili hranilice za inicijalno hranjenje pune mešavine mrtvih crva i konoplje i potom malo sačekam.

Ako je mesto koje sam prihranio nešto pliće, dok čekam da se riba okupi na hranilište, dotle pecam na drugoj poziciji ili pripremam nešto na obali, sve dok ne uočim da se na hranilištu pojavljuje podizanje mulja sa dna, komešanje vode, mehurići ili još bolje, peraja šarana koji je počeo da se hrani mojom primamom. Tada kao mamac najčešće koristim 4 – 5 komada mrtvih  crvića na udici veličine 12 ili 14.

Prstohvat mrtvih crvića
Prstohvat mrtvih crvića

Kada govorimo o pecanju mrtvim crvima u hladnoj vodi, potrebno je da imamo nešto suptilniji pristup. Umesto zabacivanja lopti ili velikih hranilica punjenih mrtvim crvima, pri svakom zabačaju, u hranilice (između slojeva zemlje ili hrane) ubacujem ne više od 15-20 crvića. Otprilike jedan veći “prstohvat”. Naravno, i količina konoplje koju dodajemo je srazmerno manja i proporcionalna. Ali je uvek dodajem, jer sva riba generalno uvek voli konoplju, bila voda hladna ili topla.

Mamac je najčešće jedan ili dva mrtva crva na udici veličine 18 ili 20. Pošto su mrvi crvi mirujući mamac i riba tako i očekuje da ih uoči, kao mamac ih najčešće plasiram desetak do 20 centimetara mimo samog hranilišta. Iz tog razloga ih riba uzima mnogo samopouzdanije a udarci su znatno agresivniji.

Mrtvi crvići sa peletama
Mrtvi crvići sa peletama

PVA VREĆICE – Mrtvi crvi su odličan izbor i kada se plasiraju u PVA vrećici zajedno sa peletama. U vrećicu volim da ubacim određenu količinu mikropeleta (bilo ribnjačkih, bilo neih aromatizovanih), zatim prstohvat mrtvih crva, pa opet jednu količinu peletica. Sa ovim pristupom, udicu mamčim sa dva ili tri mrtva crva.

Ovo je odlična taktika za hladnu vodu koja može da prevari i najopreznije šarane. Kao što sam već na početku naglasio, mrtvi crvi se koriste pre svega kao mamac u kombinaciji sa fider primamom.

Sendvič sa mrtvim crvima
Sendvič sa mrtvim crvima

FEEDER HRANILICE – Mrtvi crvi kao mamac su još efikasniji kada ih ima u određenoj količini u svakoj hranilici koju zabacimo. U vodu ih plasiramo tako što u kaveznu hranilicu ubacimo određenu količinu mrtvih crva a nakon toga oba kraja hranilice začepimo prihranom. Prihrana se ovde koristi zapravo samo kao medijum pomoću kojeg možemo da efikasno plasiramo mrtve crve na hranilište i zapravo oni predstavljaju našu prihranu. Ova hrana ne sme da bude umešana vlažno, jer mrtvi crvi ne mogu da je razbiju i izmigolje se iz hranilice. Pomoću klipovanja najlona, na ovaj način za kratko vreme možemo da plasiramo veću količinu mrtvih crva i formiramo hranilište  te tako motivišemo ribu da priđe i počne da se hrani. Treba istaći i to, da se ovakav pristup isplati podjednako i zimi i leti, s tim da u hladnijim uslovima moramo više pažnje da obratimo na doziranje količine hrane koju bacimo.

Kako napraviti mrtve crve?

Pripremanje mrtvih crva uopšte nije tako jednostavna stvar kako zvuči. Ne jednom sam video kolege feederaše kako koriste mrtve crve koje ne bih bacio ni vranama da pojedu. To možda zvuči malo čudno, jer mrtvi crvi su – mrtvi crvi, zar ne? Pa kakve onda veze ima? Mišljenja sam da i te kako ima veze. Postoje, naime, dva načina da pripremimo crve da bismo imali dovoljnu količinu i za mamčenje udice i za prihranu.

Poparite ih

Prva metoda je korišćenje ključale vode. Ovo se, naravno, ne radi tako što uzmete crviće, ubacite ih u lavor i prelijete ih direktno kipućom vodom. Time biste samo isprali svu boju iz njih, što naravno, ne želite. Morate biti malo suptilniji da bi oni ostali šareni i upotrebljivi kako za mamčenje, tako i za prihranu.

1. Odaberite željenu količinu živih crva i prosejte ih na situ. Obično odmerim količinu od oko 2,5 dl crvića i stavim ih u posudu (takmičarsku mericu) od pola litre. Preko njih dolijem toliko hladne vode dok ih ne prekrije.

2. U kuvalu za vodu, pustim vodu da proključa i počnem da je polako prelivam po crvićima. Dok sipam kipuću vodu mešam polako crviće da bi se vrela voda ravnomerno rasporedila po posudi.

Nikako ne sipam svu količinu vode odjednom u jednu tačku. Nakon određenog vremena, kada prestanu da se mrdaju, odlijemo vodu i crvići su spremni.

3. To je trenutak kada preko crvića može da se sipa par kapljica omiljene arome ili aditiva, sa ciljem da im se poveća atraktivnost. Ovo sam počeo od nedavno da radim i premda su rezultati još uvek u fazi testiranja, mogu sa sigurnošću da tvrdim da do sada nije bilo negativnih efekata. Ovako pripremljene crviće spakujte u plastičnu vrećicu i spremni ste za pecanje.

Zamrzavanje crvića

Drugi način pravljenja mrtvih crva koja se često koristi kada je potrebna velika količina mrtvih crva je zamrzavanje. To je najjednostavniji način –  sve što treba da uradite je da prosejete crviće na sito, stavite ih u najlonsku kesu (može i ona za zamrzivače) i stavite je u zamrzivač da prenoći. Kada se odlede, imaćete mrtve crve. Kada se jednom tako zamrznuti crvići odlede, nema više smisla ponovo zaleđivati nepotrošene, jer postaju neupotrebljivi, crni i počnu da zaudaraju. Mišljenja sam da poparivanje crva daje bolje rezultate, ali to je samo moje stanovište.